Livet og øynene dine 4 minutters lesing

HVA KAN DU GJØRE HVIS SYNET BLIR DÅRLIGERE?

Del på

Endringer i synet ditt kan skyldes mange faktorer. Det er til og med blitt diskutert om bruk av briller faktisk kan forverre synet. Hvis du lider av en brytningsfeil som nærsynthet (myopi), vil den utvikle seg uavhengig av om du bruker briller eller ikke.

Hvis du merker at synet blir dårligere, er det viktigste du kan gjøre, å ta en synsprøve hos optiker. Optikeren vil kunne finne ut om det finnes underliggende problemer som gjør at synet forverres.

Endringer i synet ditt kan skyldes mange faktorer. Det er til og med blitt diskutert om bruk av briller faktisk kan forverre synet. Hvis du lider av en brytningsfeil som nærsynthet (myopi), vil den utvikle seg uavhengig av om du bruker briller eller ikke.

FAKTORER SOM KAN BIDRA TIL DÅRLIGERE SYN

Med dette i mente kan vi se nærmere på noen av årsakene til at synet kan bli dårligere. Dette kan omfatte alder, arvelige forhold, livsstil, selve øynene og potensielt skadelig lys.

ARVELIGE FORHOLD

ALDER

Når du blir eldre, spesielt rundt 40–50 år, kan synet bli dårligere når du utfører oppgaver på nært hold, som lesing. Dette er fordi den krystallinske linsen i øyet blir mindre fleksibel, og det gjør det vanskeligere å fokusere på gjenstander som befinner seg nær deg. Dette kalles alderslangsynthet og påvirker oss alle på et eller annet tidspunkt i livet.

Det kan komme overraskende på noen, spesielt hvis du aldri har opplevd synsproblemer før. Dette er imidlertid svært enkelt å korrigere bare ved bruk av riktige brilleglass.

Du kan også få en øyesykdom som kalles grå stær. Grå stær gjør at øyelinsen gradvis blir mer uklar og mister gjennomsiktigheten, noe som resulterer i synshemming. Dette er svært vanlig, og inngrepet er blant de vanligste operasjonene i Norge. En annen øyelidelse som kan påvirke deg i omtrent denne alderen er aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD). Dette er en av de viktigste årsakene til synstap, og selv om årsakene er ukjente, er det nært knyttet til alder.

ARVELIGE FORHOLD

Det er mange genetisk betingede grunner til at synet ditt kan begynne å bli verre. Mange øyetilstander er arvelige, som glaukom og til og med nærsynthet. Det har påvist at hvis én av foreldrene er nærsynt, har også barnet økt risiko for å bli det.

Det er viktig å forstå familiens helsehistorikk og se etter tegn som kan utsette deg for fare for å utvikle øyesykdom. I så fall anbefales det at du besøker optikeren oftere.

Studier viser at noen etniske grupper kan være mer utsatt enn andre. For eksempel har personer av afrikansk eller afro-karibisk avstamming større risiko for å utvikle kronisk åpenvinklet glaukom.

LIVSSTIL

Livsstilsvalg kan ha stor innvirkning på allmenntilstanden, inkludert synet. Kosthold, røyking og for mye alkohol er faktorer som kan ha innvirkning på synet i det lange løp.

Langsiktige effekter av for mye alkoholinntak kan øke risikoen for øyesykdom, deriblant AMD og grå stær. Et balansert kosthold er også viktig, ettersom vitamin C og E sammen med lutein og omega-3 kan bidra til sunt syn.

Det er viktig å følge en sunn livsstil for å beholde sunne øyne og generell velvære så lenge som mulig.

FORANDRINGER I ØYET

Synet ditt kan bli verre fordi du har en ukorrigert brytningsfeil. Hvis du begynner å slite med å se ting langt unna eller nær deg, bør du besøke optikeren din og ta en synsprøve. Optikeren kan avdekke en rekke synsproblemer og gi råd om hvordan de kan korrigeres.

Bruk av briller vil ikke gjøre synet ditt verre. Brytningsfeil vil utvikle seg enten du bruker dem eller ikke, ettersom det er et problem med selve øyet. Hvis du bruker feil styrke, kan det føre til økt belastning på øynene, men det vil ikke ha noen innvirkning på synet ditt. Bruk av brilleglass med oppdatert styrke vil sikre god synskomfort og best mulig korreksjon.

Det er viktig å at brillene holdes oppdatert og at du drar innom optikeren hvis du føler at synet har endret seg.

MIDLERTIDIGE FAKTORER

Graviditet kan føre til mange endringer i kroppen din, deriblant synet. Hormoner under graviditeten kan påvirke synet og synskvaliteten. Disse endringene er vanligvis midlertidige, men du bør likevel få dem sjekket av en optiker hvis du opplever dem.

Stress kan også ha en negativ innvirkning på synet ditt ved å fremkalle øyeplager, lysfølsomhet, tørre eller til og med rennende øyne. Ved å redusere stressnivået kan du redusere virkningen. Dette kan virke lettere sagt enn gjort, så det er viktig å finne ut når du er stresset og hva du kan gjøre for å føle deg bedre.

SKADELIG LYS

I store doser kan UV-lys være skadelig for synet. Overeksponering for UV-lys er en av de viktigste årsakene til tilstander som grå stær og fotokeratitt. Derfor er det viktig å beskytte øynene når du er ute i solen.

Du bør alltid bruke solbriller i solen, eller holde deg unna direkte sollys når det er på det sterkeste. Du kan også beskytte øynene dine ved å bruke klart brilleglass med innebygd UV-beskyttelse. Dette er enkle beskyttelsestiltak som kan ha en svært positiv innvirkning på øyehelsen.