Livet og øynene dine 5 minutters lesing

Slik vet du at du trenger progressivt glass

Del på

Hvis du er over 40 år og begynner å legge merke til at gjenstander på nært hold virker uskarpe, eller du sliter med å se tydelig under svakt opplyste forhold, er det mulig at du trenger progressive brilleglass. Lær hvordan du vet at du trenger progressive brilleglass

Syn er muligens en av våre viktigste sanser. Det ble avslørt i en undersøkelse at 78% av personene som deltok oppga synet som den sansen de fryktet mest å miste. Det å oppleve at synet gradvis forverres er uunngåelig. Progressive glass trengs vanligvis av personer over 40 år; Det er på grunn av et normalt tap av fokuseringsevnen på nært hold.

Den krystallinske linsen i øyet mister elastisiteten og blir stivere når vi blir eldre, noe som resulterer i at nærsynet vårt blir dårligere. Det er fleksibiliteten i øyelinsen som gjør at vi kan fokusere på forskjellige avstander. Sammen med svakere muskler rundt øyet betyr det at synet kan begynne å bli uskarpt når man ser på objekter på nært hold.

Dette er kjent som presbyopi og er en brytningsfeil som man kan begynne å merke i begynnelsen av 40-årene. Progressive glass brukes ofte som en løsning for presbyopi, noe som gir muligheten til å se tydelig igjen på alle avstander.

Tegn på at du kanskje har presbyopi

Man begynner kanskje å merke at man lider av «for kort arm»- syndromet. Man må, for eksempel, holde objekter på forskjellige avstander for å se klart. Noe av det første man begynner å legge merke til, er at man har problemer med å se liten skrift tydelig, for eksempel avisa eller tekster på telefonen, spesielt i svakt lys. Selv de som er nærsynte, merker at nærsynet blir uklart selv når man bruker sine vanlige briller eller kontaktlinser til å korrigere avstandssynet.

Presbyopi er helt normalt og noe som ikke kan unngås; det er bare det naturlige tapet av nærfokuseringsevnen etterhvert som man blir eldre. Selv om man kanskje ser det som et betydelig tegn på at man begynner å bli "gammel", er man ikke alene! Det vil nemlig til slutt ramme alle!

I 2005 ble det anslått at det var 1,04 milliarder mennesker med presbyopi over hele verden; 517 millioner av disse brukte briller eller hadde mulighet til å behandle sin presbyopi.

Befolkningen i Storbritannia eldes. Ved å se på tidligere mønstre, har det blitt anslått at mer enn en fjerdedel av de britiske innbyggerne vil være 65 år eller mer i løpet av de neste 50 årene. Befolkningsandelen i eldre aldersgrupper kommer til å øke, noe som betyr at enda flere av oss vil få presbyopi i løpet av de neste tiårene.

Legg merke til endringer i synet ditt

Voksne bør ha rutinemessig øyeundersøkelse annethvert år, med mindre annet er blitt sagt. Hvis du imidlertid begynner å legge merke til endringer eller problemer med synet mellom undersøkelsene, er det viktig å kontakte en optiker og få en øyeundersøkelse.

Presbyopi diagnostiseres vanligvis gjennom en regelmessig øyeundersøkelse, der optikeren kan teste den visuelle skarpheten og evnen til å justere fokuset i forhold til forskjellige avstander. Presbyopi vil også utvikle seg over tid, så det å ha regelmessige øyeundersøkelser kan sikre at man bruker de rette glassene. 

Noen ganger kan det hende man ikke legger merke til at synet har blitt svekket. Andre symptomer på presbyopi kan være hodepine og tretthet i øynene. Hvis det virker som du lider av dette oftere, ta turen innom den lokale optikeren og se hvordan du kan få hjelp.

Behandling av presbyopi

Den mest populære løsningen for behandling av presbyopi, er progressive glass, som de også kalles. Progressive glass har to styrker i ett, både for lesing og for avstand. 

Tidligere valgte mange å bare bruke lesebriller, slik at man kunne se tydelig når man hadde nærarbeid og måtte fjerne brillene for å kunne se langt. Den neste løsningen var å bruke bifokale glass; slik at man kan se gjennom toppen av glasset for avstandssyn og gjennom bunnen ved lesing. Det var imidlertid en synlig linje som skilte de to, som ofte ble forbundet med et aldrende utseende. Bifokale glass gir ingen korreksjon for mellomsyn.

Dette er grunnen til at progressive glass ble en mer populær løsning som gir en mer gradvis endring mellom alle avstander. Dette oppnås med en enkel liten bevegelse med hodet slik at du kan se gjennom den riktige delen av glasset.

Den progressive utformingen er imidlertid blitt forbedret siden den ble oppfunnet i 1959. Det nyeste designet fra oppfinneren av progressive glass er Varilux X-serien. Dette nye, moderne designet betyr at man kan se gjennom hvilken som helst del av glasset og oppleve skarpere, tydeligere syn uten å måtte bevege hodet.

Gjennom forbrukerundersøkelser ble det funnet at vi i dag lever en mer aktiv livsstil, med de viktigste tingene innen rekkevidde. Smarttelefoner, datamaskiner, ansikt-til-ansikt-møter forekommer alt sammen i vårt mellom- og nærsyn. Varilux X-serien oppfyller behovene til dagens brukere, slik at vi kan fortsette med våre travle liv uten at progressive glass bremser oss.

Bruk av progressive glass

Hvis du er over 40 år og begynner å legge merke til at gjenstander på nært hold virker uskarpe, eller du sliter med å se tydelig under svakt opplyste forhold, er det mulig at du trenger progressive glass. Sørg for å bestille time hos en optiker som kan sjekke øyehelsen og utføre en synsundersøkelse, før du anbefales de beste glassene for dine behov.