Øyehelse og symptomer 6 minutters lesing

Lær om konjunktivitt

Del på

Konjunktivitt er en vanlig øyetilstand der konjunktiva blir betent som en reaksjon på påvirkninger utenfra, noe som får den til å bli sår eller irritert. Lær om årsaker, tegn og symptomer til mulige behandlinger i denne artikkelen.

Den blir ofte referert til som «rosa øyne» eller «røde øyne» på grunn av symptomene forårsaket av irritasjonen. Tilstanden kan påvirke kun det ene øyet, men etter flere timer viser begge øynene vanligvis symptomer.

Typer konjunktivitt

Det er tre hovedtyper av konjunktivitt:

 • Infeksiøs - oppstår som resultat av en infeksjon forårsaket av virus eller bakterier.
 • Allergisk - skyldes eksponering for et allergen, som for eksempel pollen.
 • Irriterende - kan oppstå når et irriterende stoff kommer inn i øyet.

Tegn og symptomer

De viktigste symptomene på konjunktivitt er:

- Røde eller blodskutte øyne - når blodkarene i konjunktiva blir betente.
- Rennende øyne - når betennelsen får tårekjertlene i bindehinnen til å bli «overaktive».

Infeksiøs konjunktivitt kan også gi følgende symptomer:

 • Øynene kan føles som om de brenner.
 • Det kan føles som om du har korn eller skitt i øynene dine.
 • Øyevippene dine kan være dekket av et klissete belegg, spesielt om morgenen.
 • Lymfeknuten foran øret ditt kan bli hovent.
 • Det kan komme ut puss hvis infeksjonen er bakteriell.
 • Det kan komme ut vann hvis infeksjonen er viral.

Hvis du har allergisk konjunktivitt, kan du også oppleve kløende øyne. Hvis du opplever øyesmerter, fotofobi, kraftig blodskutte øyne eller forstyrrelser i synet ditt, kan dette skyldes en mer alvorlig øyetilstand, som for eksempel akutt glaukom, keratitt eller iritt.

Hvis dette er tilfelle, bør du oppsøke lege øyeblikkelig.

Komplikasjoner fra konjunktivitt

Komplikasjonene som kan oppstå ved konjunktivitt avhenger av om det dreier seg om en infeksjon eller en allergi.

Komplikasjoner av infeksjonell konjunktivitt

Bakterieinfeksjon kan forårsake en rekke komplikasjoner, spesielt hos for tidlig fødte babyer. Bakterieinfeksjon kan forårsake en rekke komplikasjoner, spesielt hos for tidlig fødte babyer. Disse kan omfatte:

 • Meningitt - Når det beskyttende laget som omgir hjernen og ryggmargen, blir smittet.
 • Cellulitt - Når et lag med dyp hud og vev blir infisert, blir overflatehuden øm.
 • Septisemi - Når bakterier kommer inn i blodomløpet og angriper kroppsvevet.
 • Otitis media - oppstår når øret blir smittet. Det er vanligvis et resultat av infeksjonell konjunktivitt forårsaket av bakterier med hemofilus influenzae. Rundt ett av fire barn blir rammet av otitis media, men dette er imidlertid en kortvarig infeksjon.

Babyer opp til 28 dager gamle kan også lide av farlig øyeinfeksjon som et resultat av infeksjonell konjunktivitt. Dette kan føre til varig øyeskade hvis den ikke blir behandlet. Babyer med smittsom konjunktivitt bør henvises til spesialist for undersøkelse og behandling - komplikasjoner med dette er imidlertid ikke vanlige, og de fleste nyfødte blir helt friske igjen.

Én av fem babyer har også blitt utsatt for lungebetennelse på grunn av infeksjonell konjunktivitt forårsaket av klamydia. Lungebetennelse kan være veldig farlig for små babyer, og kan kreve sykehusbehandling.

Noen former for konjunktivitt kan resultere i punktat epitelial keratitt, en tilstand som får hornhinnen til å hovne opp. Det kan medføre:

 • Lysfølsomhet
 • Smerter eller ubehag i øynene
 • I alvorlige tilfeller kan hornhinnen utvikle åpne sår. Hvis disse etterlater seg arr, kan det skade synet permanent.

Du bør oppsøke lege dersom du får uregelmessige symptomer, enten fastlegen din eller akuttmottaket på nærmeste sykehus.

Hva er årsaken til konjunktivitt?

De tre forskjellige typene konjunktivitt kan ha forskjellige årsaker:

Infeksjon er vanligvis forårsaket av en av tre typer infeksjoner:

 • Bakteriell
 • Viral
 • Seksuelt overført - det kan vedvare i flere måneder hvis rotårsaken, for eksempel fra klamydia, ikke har blitt behandlet.

Følgende gir større risiko for infeksjonell konjunktivitt:

 • Diabetes
 • Smitte i øvre luftveier (f. eks. fra forkjølelse)
 • En kur med kortikosteroider
 • Om man er ung eller gammel
 • Blefaritt (betente øyelokk)

Disse faktorene kan øke risikoen fordi de ovennevnte forholdene kan føre til svekkelse av immunforsvaret. Det å oppholde seg på overfylte steder kan også giøre at man er mer utsatt for andres infeksjoner.

Allergen - Allergisk konjunktivitt kan komme i fire former:

 • Sesongbasert allergisk konjunktivitt kan skje som et resultat av pollenallergi, og er ofte vanlig hos personer som også har andre typer allergier.
 • Flerårig allergisk konjunktivitt kan oppstå på grunn av støvmidd eller flak av død dyrehud, og kan være vanlig hos personer med andre allergier.
 • Kontakt-dermatokonjunktivitt (røde øyne) kan være forårsaket av sminke, øyedråper eller andre kjemikalier som du mulighens er allergisk mot.
 • Gigantisk papillær konjunktivitt kan skyldes stingene eller protesene som ofte brukes i øyeoperasjoner. Det kan også oppstå komplikasjoner ved bruk av kontaktlinser - omtrent 1-5% av brukere av myke kontaktlinser og 1% av brukere av harde kontaktlinser antas å være påvirket av gigantisk papillær konjunktivitt.

Allergisk konjunktivitt kan forårsake gjentagende symptomer hvis rotårsaken er pollen eller et annet allergen som man regelmessig er utsatt for. Dette kan forårsake ubehag og irritasjoner, men det er usannsynlig at dette vil skape omfatende eller alvorlige problemer.

Irriterende - Det finnes en rekke mulige årsaker til irriterende konjunktivitt, disse kan omfatte:

 • Sjampo eller såpekjemikalier
 • Røyk
 • Vann som inneholder klor (f. eks. i svømmebasseng)
 • Løse objekter (f. eks. øyevipper)

Slik fungerer øyet: Konjunktiva

Konjunktiva er et tynt lag med celler som dekker fronten av øyet og innsiden av øyelokket. Den er involvert i produksjonen av slimnog tårer som smører øyet og bidrar til å fjerne fremmedlegemer som blir fanget opp.

Hvis du har konjunktivitt, blir dette tynne laget irritert, noe som får det til å svelle opp og bli rødt, mens tårekjertlene blir overproduserte, og øynene dine blir såre og vassne.

Hvordan diagnostiseres konjunktivitt?

Konjunktivitt kan vanligvis diagnostiseres av fastlegen under undersøkelsen. Ved å fortelle fastlegen om symptomene dine og hvordan de startet, kan dette hjelpe fastlegen med å diagnostisere hvilken type konjunktivitt det dreier seg om, slik at han/hun kan velge en passende behandling.

Hvis behandlingen ikke hjelper, kan det hende at fastlegen anbefaler at flere undersøkelser blir iverksatt. Et eksempel på dette er en vattpinneprøve - en liten prøve av slim fra øyet blir sendt til et laboratorium hvor de vil prøve å finne årsaken til konjunktivitt og deretter vurdere videre behandling.

Hvordan behandles man for konjunktivitt?

De fleste typer konjunktivitt har en tendens til å forsvinne av seg selv seg i løpet av en eller to uker, ofte uten at man trenger medisinsk behandling. Hvis det er behov for behandling, vil vanligvis øyedråper eller antibiotika anbefales, avhengig av hvilken type konjunktivitt du har.

Infeksjonell konjunktivitt

De fleste tilfeller av infeksjonell konjunktivitt gir seg vanligvis i løpet av en uke eller to uten behov for behandling.

Det finnes imidlertid legende metoder som du kan følge hjemmefra:

 • Øyedråper med glidemiddel kan bidra til å lette ubehag eller sårhet. De får man vanligvis uten resept på et apotek, eller fastlegen kan foreskrive dem.
 • Smertestillende legemidler (f.eks. Paracetamol) kan lette sårhet og symptomer på influensa - disse kan kjøpes uten resept på et apotek, men du bør bare ta dem hvis det er medisinsk forsvarlig.
 • Det kan hjelpe å la være å bruke kontaktlinser til symptomene forsvinner - du bør imidlertid ikke bruke kontaktlinser på nytt når tilstanden er over, da infeksjonen fremdeles kan være til stede.

Hvis symptomene varer lenger enn to uker, kalles dette vedvarende infeksjonell konjunktivitt.

Bakteriell konjunktivitt kan behandles med antibiotika, slik som kloramfenikol eller fusidinsyre, som vanligvis fås i form av øyedråper. Siden tilstanden normalt vil opphøre på egen hånd, brukes antibiotika kun hvis infeksjonen er alvorlig.

Allergisk konjunktivitt

Symptomene forårsaket av allergisk konjunktivitt kan lettes ved å holde en kjølig kompress eller en flanell over øynene. Hvis du unngår bruk av kontaktlinser til symptomene er bort, kan dette også hjelpe. Du bør i tillegg unngå å gni deg i øynene eller utsette deg for allergener (hvis det er mulig).

I tilfelle sesongbasert eller flerårig allergisk konjunktivitt, kan fastlegen foreskrive antihistaminer, kortikosteroider eller mastcellestabilisatorer.

Antihistaminer

Antihistaminer brukes til rask lindring av allergier. Når kroppen kommer i kontakt med et allergen, frigjør den histaminer for å få symptomene på en allergisk reaksjon - antihistaminer stopper histaminene fra å fungere, og forhindrer dermed symptomene.

Dette kan tas oralt (cetirizin, fexofenadin, loratadin) eller som øyedråper (azelastin, emedastin, ketotifen, Otrivine-Antistin). Noen av disse legemidlene er reseptbelagte, mens andre kan kjøpes uten resept.

Nye antihistaminer skal ikke indusere døsighet, men de kan fremdeles føre til en beroliget følelse.

Kortikosteroider

I alvorlige tilfeller av allergisk konjunktivitt kan fastlegen foreskrive kortikosteroider som en krem, gel eller salve - men dette gjøres sjelden med mindre det er helt nødvendig.

Mastcellestabilisatorer

Fastlegen kan også foreskrive mastcellestabilisatorer - i stedet for å gi rask lindring, kontrollerer disse symptomene over lengre tid. Siden det kan ta noen uker før de gir merkbar effekt, kan du få antihistaminer ved siden av mastcellestabilisatorene. De blir ofte foreskrevet som øyedråper (lodoksamid, nedokromilnatrium, natriumkromoglikat).

Gigantisk Papillær Konjunktivitt

Dette er normalt et resultat av bruk av kontaktlinser. Hvis du slutter å bruke linsene, kan symptomene avta. Hvis den gigantiske papillære konjunktivitt imidlertid var forårsaket av en nylig øyeoperasjon, bør du gå til sykehuset hvor du kan observeres og få behandling.

Irriterende konjunktivitt

Symptomene på irriterende konjunktivitt bør normalt avta når det irriterende stoffet er fjernet. I tilfeller der et skadelig stoff (f.eks. blekemiddel) er involvert, bør du imidlertid føres til sykehuset hvor de skyller øynene dine med en saltoppløsning.